Wie we zijn

De Vrijdaggroep bestaat uit jonge Belgische talenten (25-35 jaar) die zich voor de verbetering van onze samenleving willen inzetten. Ze doen dat door strategienota’s over de belangrijkste uitdagingen op te stellen en door nieuwe inzichten en ideeën voor het debat aan te reiken.

Elke strategienota wordt aan een langdurig reflectieproces onderworpen. Hij wordt eerst voorgelegd aan een uitgebreide groepsvergadering waarop ook experts en praktijkbeoefenaars worden uitgenodigd. Nadien wordt hij door de groepsleden en een beperkt aantal correspondenten besproken en aangepast. Tot slot wordt de definitieve nota op grote schaal verspreid.

Door middel van strategienota’s en analyses wil de groep het publieke en politieke debat verrijken met realistische en vernieuwende ideeën. Het is een uniek forum waar een gediversifieerde groep beloftevolle jongeren de tijd neemt voor reflectie en debat.

De Vrijdaggroep mikt op ideeën voor de samenleving in interactie met die samenleving – in al haar geledingen. Zij wordt gesteund door de Koning Boudewijnstichting.

De Leden

Nicolas Baise

Nicolas Baise (1982) is Principal bij de Boston Consulting Group waar hij Belgische en internationale ondernemingen adviseert over strategische, organisatorische en operationele vraagstukken en hen begeleidt bij belangrijke transformatie-processen. Vandaag woont hij in Brussel, maar hij was vroeger ook werkzaam in Mumbai (Indië). Zeer actief in het verenigingsleven was Nicolas voorzitter van de beweging ‘Kots à Projets’ aan de UCL en vice-president van de algemene studentenraad van Louvain-la-Neuve. Hij heeft ook in Afrika gewerkt voor de NGO ‘Louvain Coopération au Développement’. Nicolas is handelsingenieur en behaalde een Master in International Management aan de Community of European Management Schools (CEMS).

An Beazar

An Beazar (1980) is in de eerste plaats een echte ondernemer. Ze studeerde af als burgerlijk ingenieur en als professioneel muzikante. In 2010 richtte ze Enprove op, een innovatief bedrijf dat organisaties helpt met besparen op energiekost en CO2 door efficiënter om te gaan met energie. Als CEO bouwt ze dit bedrijf verder uit, en zetten ze de eerste internationale stappen. In 2012 ontving ze van Markant en Unizo de award "Beloftevolle jonge ondernemer". Daarnaast zet ze zich eveneens in voor het Ziekenhuis in Dendermonde als bestuurslid, en als innovatie-expert voor het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Ook de VRT selecteerde haar in de groep "straffe madammen", vrouwen die als expert worden ingeschakeld in de media.

Abdelkarim Bellafkih

Abdelkarim Bellafkih (1986) behaalde zijn master in de ingenieurswetenschappen aan de VUB en begon zijn carrière als projectingenieur bij de Vlaamse overheid - Agentschap Wegen en Verkeer in 2009. Hij is ook opleidingshoofd – chemie geweest aan de AP Hogeschool te Antwerpen waar hij zich focuste op het hervormen van deze opleiding. Sinds 2014 werkt hij terug als projectingenieur bij het Agentschap Wegen en Verkeer waar hij verantwoordelijk is voor het opzetten en coördineren van diverse elektromechanische installaties naast de wegen. Daarnaast is hij voorzitter en bezieler van een jeugd- en vrijwilligersorganisatie uit het Antwerpse. Omwille van zijn voeling met en interesse in de jeugd is hij ook lid van diverse Algemene Vergaderingen waar hij vooral de stem van de jongeren probeert te vertegenwoordigen. Kortom, zijn specialisaties zijn techniek en innovatie, ondernemerschap en jeugd.

Aline Buysschaert

Aline Buysschaert (1988) heeft economie aan de Université Catholique de Louvain gestudeerd, maar ook Finance and Development aan de Johns Hopkins Universiteit in Washington dankzij een beurs van de Belgian American Educational Foundation (BAEF). Na een stage bij de Europese Commissie trok ze naar Zuid-Afrika om er in een incubator voor sociaal ondernemerschap te werken. Vandaag is ze financieel analist bij Kois Invest, een sociaal investeringsfonds. Ze werkt eveneens een certificaat in economische en sociale ethiek af aan de Hoover leerstoel van de UCL.

Morad Chahboun

Morad Chahboun (1986), studeerde in 2009 af aan de Solvay Business School. Hij werkt als Sales Manager bij Alkemyka, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het op de markt brengen van industriële producten. Omdat hij opgroeide in de volkswijken van Brussel, raakte hij al op jonge leeftijd betrokken bij verschillende buurtorganisaties. Hij schreef mee aan ‘381 jours’, een theaterstuk van Ras El Hanout vzw over de burgerrechtenbeweging, en was medeoprichter van twee organisaties waarin hij nog steeds bestuursfuncties bekleedt: Talented Youth Network (TNL), een vzw die jongeren mondig wil maken door hun zelfvertrouwen te vergroten, en Molengeek, een innovatie-ecosysteem in het hart van Molenbeek, dat technologie en mensen uit Molenbeek en daarbuiten bij elkaar wil brengen. Hij houdt van leren, joggen, lachen en vooral van zijn stad, Brussel.

Nathan Daems

Nathan Daems (1983) is een multi-instrumentalist die onder meer saxofoon, fluit en ney, washint en kaval speelt. Hij begon zijn carrière als bandlid van onder meer Antwerp Gipsy-Ska Orkestra en Maguaré. In 2010 won hij met het Nathan Daems Quintet' de Jong Jazztalent-wedstrijd van het Gent Jazzfestival. Daems verdiepte zich vervolgens verder in de mix van Oosterse muziek en jazz, en richtte vervolgens twee bands op, Ragini Trio en Black Flower. In 2013 verscheen het debuutalbum 'Ragini' van het Ragini Trio. Black Flower bracht in 2014 het debuutalbum Abyssinia Afterlife uit dat op de 87e plaats eindigde in de World Music Charts Europe 2014. Vervolgens richtte Daems ook nog het Nathan Daems Karsilama Quintet op, dat Turkse Roma-muziek speelt. Daems was een van de muzikanten die de soundtrack maakten van Thank God it's Friday van de documentairemakers Jan Beddegenoodts en Niel Iwens. In 2015 componeerde hij de soundtrack voor de Palestijnse langspeelfilm "Love, Theft and Other Entanglements" van regisseur Muayad Alayan. Deze film ging in première op de Berlinale in februari 2015. Daems nieuwste band heet Collective N Trance, een combinatie van oeroude sufiritmes met jazz en afro-Braziliaanse percussie.

Paul Dermine

Paul Dermine (1989) werkt momenteel aan een doctoraat Europees recht aan de Universiteit Maastricht. Hij studeerde rechten en politieke wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven, het Europacollege en de New York University (als Hauser Global Scholar). Tussen 2013 en 2015 werkte Paul als advocaat staats- en bestuursrecht aan de Brusselse balie, bij Stibbe. Sinds 2015 wijdt hij zich volledig aan academisch onderzoek. Hij richt zich op het institutionele stelsel van de Europese Unie, het recht van de Economische en Monetaire Unie en het nieuwe bestuur van de eurozone.

Sam Deltour

Sam Deltour (1985) is co-assistent psychiatrie aan de KUL. Op jonge leeftijd droomde hij ervan sledehonden te mennen in Alaska en expedities te ondernemen op Antarctica. Hij combineerde die wilde plannen met zijn studies. Zo bracht hij 20.000 km door op de hondenslede in het hoge Noorden. Hij nam er deel aan verschillende internationale races van 1600 km. In 2012 vestigde hij het wereldrecord voor de langste, autonome expeditie op Antarctica, 5013 km in 73 dagen. Hij verdiept zich graag in menselijke vraagstukken en het is zijn wens de eenvoudige inzichten die de natuur hem demonstreerde met anderen te delen.

Yves-Alexandre de Montjoye

Yves-Alexandre de Montjoye (1983) is wetenschappelijk medewerker-docent aan het Imperial College London, onderzoeker aan het MIT Media Lab en postdoctoraal onderzoeker aan het Harvard Institute for Quantitative Social Science. Hij promoveerde onlangs in de computerprivacy aan het MIT. Zijn onderzoek probeert te begrijpen hoe de uniciteit van menselijk gedrag de privacy van individuen beïnvloedt – via heridentificatie of gevolgtrekking – in grootschalige metadatasets, zoals mobiele telefoons, creditcards en browserdata. Yves-Alexandre werd onlangs benoemd tot Innovator under 35 voor België (TR35). Zijn onderzoek is gepubliceerd in de vakbladen Science en Nature, besproken door de BBC, CNN, de New York Times, de Wall Street Journal, de Harvard Business Review, Le Monde, Der Spiegel, Die Zeit en El Pais, en heeft zijn eigen TEDx-talk. Zijn werk naar de tekortkomingen van anonimisering is verschenen in rapporten van het World Economic Forum, de Verenigde Naties, de OESO, de FTC en de Europese Commissie. Hij was eerder onderzoeker aan het Santa Fe Institute in New Mexico. Yves-Alexandre werkte voor de Boston Consulting Group en fungeerde als expert voor de Bill and Melinda Gates Foundation en de Verenigde Naties. Hij is lid van de OESO-adviesgroep voor het beheer van medische gegevens. In zes jaar tijd heeft hij een B.Sc. in de ingenieurswetenschappen en een M.Sc. in de toegepaste wiskunde aan de Université catholique de Louvain, een M.Sc. aan de École Centrale Paris en een M.Sc. in de wiskundige ingenieurstechnieken aan de Katholieke Universiteit Leuven behaald.

Michiel De Muynck

Michiel De Muynck (1985) is als vrijwillig wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Instituut Financieel Recht van de UGent. Hij behaalde een doctoraat in de rechten aan de UGent en was Visiting Scholar aan de Columbia University Law School in New-York. Michiel begon begin 2013 te werken voor het Corporate & Finance departement van het advocatenkantoor Stibbe en werkt nu voor ING. Hij adviseert financiële instellingen, bedrijven en overheden over een brede waaier van Belgische en internationale financiële transacties. Michiel schrijft en spreekt geregeld over bank- en financieel recht.

Thomas Dermine

Thomas Dermine (1985) is een consultant voor McKinsey & Company in Brussel waar hij klanten adviseert over financiële zaken. Thomas heeft continentaal Europa’s eerste Social Impact Bond gecoördineerd, een innovatief financieringsvehikel om sociale uitsluiting te bekampen. Hij werkte eerder voor de Minister van Klimaat en Energie Paul Magnette, het United Nations Capital Development Fund in New York en de Harvard Social Impact Bond Technical Lab. Thomas maakte ook deel uit van de Europese jongerendelegatie voor de G20 top in Rusland in 2013. Thomas behaalde masters in Public Policy aan de Harvard Kennedy School, Business Engineering (Solvay) en Politieke wetenschappen (ULB). Hij is lid van het Global Shapers programma van het World Economic Forum en van Altius, een in Oxford gebaseerde denktank.

Arthur Ghins

Arthur Ghins (1990) is doctoraatsstudent en assistent politieke theorie aan de universiteit van Cambridge. Hij doet onderzoek naar de plaats van religie binnen het moderne Franse politieke denken. Arthur is als onderzoeker verbonden aan het Cambridge Institute on Religion and International Studies (CIRIS) en werkt als vrijwillig lesgever politieke wetenschappen voor de Oxford and Cambridge Summer School en de École Pierre Claver voor vluchtelingen in Parijs. Van januari tot juni 2017 was hij als gastonderzoeker aan de slag bij Sciences Po in Parijs. Arthur behaalde het diploma van master in de rechten aan de UCL (Université Catholique de Louvain), master in de filosofie aan de KU Leuven, en master in de politieke wetenschappen aan de London School of Economics.

Nathalie François

Nathalie François is manager bij de consultancy groep YCE Partners in Parijs. Zij zijn gespecialiseerd in het thema sociale bescherming. Dagelijks begeleidt zij zowel private als openbare besturen bij hun transformaties op juridisch en concurrentieel vlak. Na haar rechtendiploma specialiseerde Nathalie zich in Publiek en Adminstratief recht aan de de Vrije Universiteit Brussel (VUB). In de periode 2007-2016 werkte ze voor het advocatenbureau Stibbe aan de balie, waarbij ze voornamelijk dossiers rond openbare infrastructuurprojecten en wetgevingstechnieken voor haar rekening nam. Zo was ze betrokken bij de implementatie van de Europese anti-discriminatie richtlijn.

Nathalie was ook gedurende 8 jaar assistent aan aan de VUB. In 2017 behaalde ze een MBA in EM Lyon Business School. In dat kader werkte ze een tool uit waarmee de wendbaarheid van bedrijven kan in kaart gebracht worden.

Laurent Hanseeuw

Laurent Hanseeuw (1985) werkt als manager van familiebedrijven. Voordien verdiende hij zijn strepen als econoom en consultant bij KPMG en Cushman&Wakefield. Daarnaast werkte hij ook aan studies bij de Belgische denktank Itinera. Zijn artikels over economische en sociale thema’s halen regelmatig de Belgische pers. Laurent gaf gedurende 6 jaar les het vak Politieke Economie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij studeerde af aan de Solvay Business School (2008) en het Europees College in Brugge (2009). Sinds 2013 is hij lid van de Vrijdaggroep.

Pierre Harkay

Pierre Harkay (1984) werkt als Adviseur Energie & Kilmaat bij het Verbond van Belgische Ondernemingen. Vroeger werkte hij voor CBRE, een vastgoedontwikkelaar en broker in immobiliën. Daarvoor was Pierre achtereenvolgens economisch adviseur op de Britse ambassade te Brussel, analist voor EDF, econoom aan de Nationale Bank en stagiair bij de zakenbank Degroof. Hij studeerde economie aan de Université Catholique de Louvain en aan de Universiteit Maastricht en behaalde in Parijs een master in milieu ontwikkeling en beheer aan het Ecole des Mines. Pierre heeft een sterke interesse in socio-economische vraagstukken , energie, klimaatverandering en de markteconomie".

Audrey Hanard

Audrey Hanard (1985) is manager bij Telos Impact, een consultancybedrijf gespecialiseerd in filantropie en impact investing. Ze was mede-oprichter van Spectralys Biotech, een bedrijf dat eiwit analyses aanbiedt aan de biofarmaceutische sector. Daarnaast deed ze ook gedurende 5 jaar ervaring op als consultant bij McKinsey & Company. Daar adviseerde ze zowel bedrijven als overheidsinstellingen in de farmaceutische sector, en werkte ze zich in in de thema’s gezondheidszorg en onderwijs.

Ze was ook zeer actief in het domein Europese Zaken tijdens het recentste Belgische voorzitterschap van de Europese Commissie, in eerste instantie bij de FOD Buitenlandse Zaken (SOLVIT, interne markt), later bij de Permanente Vertegenwoordiging (inter-institutionele relaties met het Europees Parlement).

Audrey studeerde Business Engineering aan de Solvay business School, en haalde een Master of Public Administration aab Columbia University.

Maxime Parmentier

Maxime Parmentier (1985) is directeur aankoopstrategie van het Mondiaal fonds ter bestrijding van aids, Tuberculose en Malaria te Genève, één van de belangrijkste internationale instellingen inzake volksgezondheid. Voordien werkte hij 5 jaar voor het adviesbureau McKinsey & Company op projecten die te maken hadden met duurzame ontwikkeling. Maxime is geëngageerd tegen sociale ongelijkheid en is daarom onder meer betrokken bij de implementatie van Social Impact Bonds in Europa. Hij studeerde handelsingenieur aan de Université Catholique de Louvain, en behaalde masters in International Management (CEMS) en International Economic Policy (Columbia University, New York).

Sam Proesmans

Sam Proesmans (1988) is assistent interne geneeskunde. Toen hij op zijn zestiende voor het eerst met de rugzak de wereld in trok, werd hem al snel duidelijk hoeveel geluk hij had zoveel kansen en mogelijkheden te krijgen. In de jaren die hierop volgden wisselde hij zijn studies geneeskunde af met vele stages en reizen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika, met als hoogtepunt een trip van 12 000 km met een klein sportvliegtuigje van België naar Congo - te zien in de documentaire reeks Flying Doctors op Eén. De vreselijke armoede en het totale gebrek aan kansen voor zovelen op deze planeet grepen hem zodanig aan, dat hij besliste dat zijn toekomst erin zou bestaan te streven universele toegang tot gezondheidszorg en onderwijs. Hij werkt momenteel in een Antwerps ziekenhuis en met een verdere opleiding infectieziekten en tropische geneeskunde. In combinatie met een Master in Public Health aan Columbia University in New York die hij behaalde als Fulbright en B.A.E.F. scholar, hoopt hij verder te kunnen gaan op de ingeslagen weg van public health.

Brieuc Van Damme

Brieuc Van Damme (1983) is econoom en oprichter van het consultancybedrijf Bære Craft. Voordien was hij adjunct-kabinetschef van de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block. Hij was ook raadgever van vice-premier Alexander De Croo. Brieuc zetelde in de algemene raad van het Riziv en in de Raad van Bestuur van het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE). In 2013 stond Brieuc mee aan de wieg van de Vrijdaggroep, een door de Koning Boudewijnstichting gesteund beleidsplatform voor jongeren van diverse pluimage. Hij was er voorzitter tot en met 2017.

In het verleden werkte Brieuc voor de denktank Itinera, en gaf economie aan de Gentse en Antwerpse universiteit. Hij publiceerde een tiental politieke analyses, en was auteur van het boek “Het grijze goud” (Roularta, 2010). Via opiniestukken, interviews en conferenties levert hij op regelmatige basis een bijdrage aan het publiek debat. Hij pendelt tussen de hoofdstad van Arctica, Tromso (NO) en het machtscentrum van Europa, Brussel.

Magali Caroline Van Coppenolle

Magali Caroline Van Coppenolle (1988) studeerde economie aan de Universiteit Maastricht en heeft een MPP-MPA-diploma van de Hertie School of Governance in Berlijn en de London School of Economics. Ze begon haar loopbaan door het effect van het regelgevend kader op de particuliere sector in China en België te bestuderen. Magali is gefascineerd door alle aspecten van financieel bestuur en regelgeving. Voor de Bank of England leidde ze een onderzoeksproject naar de macroprudentiële verhouding tussen eigen vermogen en totale activa, waarna ze de uitdaging aanname om die kennis toe te passen in de wereld van de ontwikkelingshulp. Sinds 2014 werkt Magali als consultant voor projecten op het gebied van financieel bestuur bij het Ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Somalië.

Margot Vanfleteren

Margot Vanfleteren (1994) Margot studeert Health Sciences aan de Universiteit van Maastricht. In 1996 werd ze gediagnosticeerd met diabetes type 1 op 2 jarige leeftijd. Ze combineert haar studies met verschillende projecten omtrent diabetes en de gezondheidszorg van Australië tot Noorwegen. Haar ultieme doel is de inclusie van patiënten zodat de zorg verbeterd kan worden op alle vlakken, wereldwijd. Om patiënten inclusie te stimuleren debateert ze als patient expert, deelt ze haar ervaringen met experten vanuit patiënten perspectief, onderneemt ze in de gezondheidszorg, is patient engagement manager bij Health Bank, vrijwillig actief in Beta change en deelt ze haar inzichten op blogs. Margot heeft de Lions Young Ambassador Award of the 21st century gewonnen voor haar werk omtrent diabetes en is Young Leader in Diabetes bij de internationale diabetes federatie.

David Mendez Yépez

David Mendez Yépez (1990) is auteur-componist, economist en voormalig voorzitter van de studenten van de UCL en van de Fédération des Etudiants Francophones (FEF).
Als student krijgt hij een beurs van de Europese commissie om economie en ethiek te studeren in België, Nederland en de Verenigde Staten.
Daarna werkt hij vier jaar bij het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking voordat hij zich volledig toelegt op het muzikale avontuur met zijn groep Chicos y Mendez.
"David Méndez Yépez slaagt erin zijn publiek mee te nemen naar zijn roots in Peru en zijn veelvoudige identiteit op briljante wijze in noten om te zetten", schrijft La Libre Belgique.

Youssef Kobo

Youssef Kobo (1988) is politiek actief bij CD&V. Een sociaal ondernemer. Fervente wereldreiziger. Opiniemaker, auteur, publicist en public speaker. Voormalige adviseur voor de Brusselse Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en productiehuis Panenka. Actief in het Belgische middenveld rond de thema’s burgerrechten, discriminatie en jeugdbeleid. Youssef Kobo schrijft voornamelijk over de multiculturele samenleving, islam, het Midden Oosten, migratie en innovatie.